Ga verder naar de inhoud

De ziekte begrijpen

Met ruim 2.600 nieuwe diagnoses per jaar is hoofd- en halskanker goed voor ongeveer vier procent van alle kankers in België. Het gaat hier dus om zeldzame aandoeningen, al is het wel de vierde meest voorkomende kanker bij mannen – na prostaat-, long- en darmkanker – en de negende meest voorkomende bij vrouwen.

Algemeen

Hoofd- en halskanker is een verzamelnaam voor kwaadaardige tumoren in bepaalde delen van het hoofd en de hals. Op basis van de plek waar het gezwel zich ontwikkelt, maakten specialisten een gedetailleerde indeling.

Lees meer

Ontstaan

90 procent van deze specifieke tumoren ontstaat in slijmvliescellen door een complex samenspel van factoren. In het geval van hoofd- en halskanker is het onomstotelijk bewezen dat er voor de meeste subtypes duidelijk aanwijsbare risicofactoren zijn.

Lees meer

Diagnose en genezingskansen

Hoe vroeger de diagnose, hoe groter de kans op genezing. Een goede prognose hangt immers samen met het groeistadium waarin de tumor zich bevindt. Maar ook de plaats van ontstaan speelt een rol.

Lees meer

Behandeling

Bij de opmaak van een behandelplan kijkt een team van artsen naar de grootte, de locatie en het groeistadium van de tumor, én naar de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Die overlegt met de oncoloog over dit plan en begint dan aan de therapie, die verschillende vormen kan aannemen.

Lees meer

(Na)zorg en levenskwaliteit

De ingrepen voor deze ziekte gebeuren op zeer zichtbare plaatsen, verstoren vitale functies zoals eten, drinken en spreken en/of de zware chemotherapie brengt nevenwerkingen met zich mee. Gelukkig staat er in UZ Leuven een schare aan specialisten klaar die instaan voor de zorg voor, tijdens en na de behandeling.

Lees meer